Vi börjar globetrott-listan med Finland.

Vem har sagt att man behöver åka utomlands bara för att göra en resa? Nåja, visserligen föredrar jag att åka över landets gränser men också hemknutarna eller åtmistone ställen runt om i det egna landet har många guldkorn.

Nystad eller Ussikapunki (med u-uttal, inte o) som de en gång sa i ett rikssvenskt reseprogram, har länge varit den stad som jag gillat bäst, men en minst lika fin stad i samma regioner är Nådendal. (Som ni kommer att märka på vår väg genom resetipsen, så kommer vatten vara ett stående inslag.) Underbara städer vid vatten, härliga promenadstråk förbi den ena finare båten efter den andra, och så den där sköna avslappnande känslan som på nåt sätt präglar just vattenbelägna orter. Små städer med mysiga hus längs fina och ibland trånga gator, påminner lite om Kaskö och Kristinestad men betydligt livligare, intressantare och levande. Också östra Finland bjuder på många vackra ställen, de tusen sjöarnas land, är något som verkligen är påtagligt just där. Och vill man ha en rejäl dos skärgård och vatten, då gäller det förstås att ta de små färjorna över till Åland.

Vill man hellre shoppa och uppleva det där riktiga storstadsvimlet så är det förstås Helsingfors som gäller. Andra shoppingställen värda åtminstone ett besök är Ideapark strax utanför Tammerfors. Köpcentrum finns förstås utspridda över landet men ett som vi gärna svänger in via när vi har vägarna förbi är Mylly i Raisio.   

Sen, ställen som man gärna tar barnen med till är förstås; Lillbackas mecka: Powerpark (nöjespark, karting, camping, hotell, restaurang), Särkänniemi (nöjespark i Tammerfors), Mumindalen (i Nådendal) och Visulahti (nöjespark, karting, vattenpark, vaxkabinett, camping i St Michel).

Weekendresan på tumanhand, den går helst till Nådendal spa. Den vackraste stranden, ja den kanske Fäboda har?

Jag utgår från att jag missat många guldkord, vilka skulle du vilja tillägga? Fyll gärna på!

Annonser