Psst, får det lov att vara…(råghjärtan)?

Psst, får det lov att vara…(råghjärtan)?

Medan sonen lärde sig grunderna inom första hjälpen och dottern pysslade vändagskort till sina kompisar, passade jag igår på att baka råghjärtan lagom till alla hjärtans dag. Bröden kan med fördel bakas precis när som helst!


Råghjärtan

(25-30 st)

1 dl fullkornshavregryn 
5 dl vatten
50 g smör
0,5 dl honung
2 tsk salt
50 g jäst
10-12 dl rågmjöl

Gör så här:

1. Koka upp havregrynen och 2,5 dl vatten.
2. Lägg i smöret i gröten och låt det smälta, häll i resten av vattnet och blanda i honung och salt.
3. Smula ner jästen i en bunke, häll i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i rågmjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg.
5. Låt jäsa 45 minuter.
6. Knåda en aning och kavla sen ut degen. Tryck ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform och lägg sen bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga alla råghjärtan med en gaffel.
7. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i ca 8 minuter. Njut av de nybakta bröden!


Originalreceptet hittar du här. Trevlig fortsättning på vändagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s