Skoj också i bilen

Skoj också i bilen

Det är sportlovstider och det är många som ska sitta flera timmar i bil för att ta sig till slalombackar, släktingar eller andra utflyktsmål. Den ständiga frågan ”När är vi framme?” och varianten ”Är vi snaaart framme?” ljuder x-antal gånger i timmen men med några välvalda billekar kan vinter-, sommar-, påsk- eller höstresan, eller varför inte bilturen till affären eller vännerna underlättas och känslomässigt förkortas.


Jag har listat några lekar tidigare, men nu när också den yngsta är läskunnig så öppnas fler alternativ. Kanske också du hittar en lek för nästa biltur.

Bilbingo

Du gör enkelt bingobrickor på förhand. Rita upp 9, 12 eller valfritt antal rutor. Rita bilder i varje ruta, eller skriv in vad spelaren behöver få glimten av. En röd bil, en grävmaskin, en flaggstång, en lekstuga, en studsmatta, en älgskylt, en hund, en cykel, ett träd osv osv. Den som först sett och kryssat för alla ord/bilder ropar bingo och har därmed vunnit.


Farfars byxor/kalsonger

Typisk kalaslek som också funkar i bilen. En ställer frågor och de övriga svarar alltid ”farfars byxor”, den som inte kan hålla sig för skratt åker ut. Frågorna kan variera från högt till lågt: Vad har du på dig? Vad åt du till frukost?  Vad handlar din favoritbok om? Vad hissar du i flaggstången? Osv osv. Och svaret ska som sagt alltid vara ”farfars byxor”. Den som klarar sig längst kvar utan att börja fnissa eller gapskratta har vunnit.


Tjabbe

Den ena resenären kollar ut och väljer något som hen ser och som förmodligen också förekommer längre fram under resan. Det kan t.ex. vara en 80-skylt, en lekstuga, en vit bil. När hen ser det utvalda säger hen ”Tjabbe” och de andra ska då försöka lista ut vad Tjabbe innebär den här gången. Den här leken har blivit vår favorit och går att göra väldigt svår, ifall man känner för det…


Äg det du ser

Den som sitter på höger sida äger allt hen ser på högra sidan, den på vänstra sidan äger allt på vänster sida. Liksom Tjabbe, uppmuntrar den här leken till att resenären tittar ut. Leken i sig har inget slut, det är mest tålamod och intresse som avgör. Den på höger sida tittar ut och säger, enligt vad hen ser, ”Jag äger en bondgård och två affärer”. Den på vänstra sidan kanske ser något helt annat på sin sida ”Jag äger en stor skog och en traktor”. Leken fortsätter så länge någon orkar rabbla upp vad de ser.

Vem är jag?

En av resenärerna tänker på en kändis, släkting, sago-/seriefigur och de övriga ska med ja- och nej-frågor lista ut vem den dolda personen är. Här funkar det minst lika bra att tänka på en sak. Viktigt att alla som är med i leken känner till personen/saken för annars blir leken både onödigt svår och ointressant. För personer kan frågorna vara i stil med: Har personen mörkt hår, är det en pojke, bor hen nära oss, är det en släkting osv. Om man valt en sak kanske frågorna blir mer i stil med: brukar man använda den i köket, är den stor, går den på ström, brukar jag använda den, har alla en sån osv.

Tre bokstäver – ett ord, en mening

Kolla in registerskyltar och hitta på ett ord eller en mening utifrån bokstäverna. T.ex. VSR >  vi som reser, JLF > jag läser fort, TGM > tuggummi. 


Sen finns det en hel del andra skojigheter också, bara att anpassa enligt ålder och smak. Kanske räkna bilar av en viss färg, leta bilar av ett visst märke, räkna röda hus eller något annat. Eller vem ser en traktor /en cyklist/ ett vattentorn först. Eller kanske leta registerskyltar i nummerordning, eller så många skyltar som möjligt som börjar på en viss bokstav, leken ett skepp kommer lastat osv osv. Det finns som sagt mycket annat att göra som variation till att stirra på skärmar i flera hundratals kilometer, kanske du kan fler lekar som lämpar sig för bilresor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s